Morotsbröd.
Fick förfrågan efter receptet på bröden jag bakade igår. Så håll till godo, här är det!!
5 dl mjölk
50g jäst
25g rumsvarmt smör/margarin
2tsk salt
2msk honung eller sirap
3dl finrivna morötter
13-14dl lantvetemjöl eller rågsikt
1ägg
Värm mjölken till fingervärme.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör/margarin, salt, honung/sirap, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Forma till bröd.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. (Eller i brödformar.) Låt jäsa 20 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Låt bröden svalna!
(Receptet är beräknat till 3 bröd men jag tycker det blir bäst om man bara gör två bröd av de!!!)
Mums!!!